Apple pumpar in 2,7 miljarder dollar i LG Display för att säkra OLED-paneler för framtida iPhones

Enligt en ny rapport från Sydkorea idag, investerar Apple 3 miljarder KRW (cirka 2,7 miljarder dollar) i LG Display. Poängen med detta är att säkerställa en stabil leverans av OLED-paneler för framtida iPhones, de som kommer 2018 och därefter. Vi har redan hört att Apple planerar att gå OLED-bara för sina telefoner som börjar komma nästa år, och det här bekräftar det.

Investeringen kommer i grunden att vara som en förskottsbetalning för att OLED-paneler ska tillverkas och finnas för framtiden. Apple har länge ryktats för att ha gjort en överenskommelse med Samsung för OLED-skärmen för iPhone 8 som kommer i år, men företaget brukar inte vara beroende av bara en leverantör för den delen. Dessutom måste dom se till att de har tillräckligt med OLED-paneler i lager för nästa iPhone-generation. Att gå all-in med OLED kommer att kräva många fler skärmar från 2018 och framåt, jämfört med vad som behövs för iPhone 8 2017.

Namnlösa källor hävdar att LG Display sannolikt kommer att bygga en hel OLED produktionslinje dedikerad till Apple iPhones. Det skulle behöva cirka 3,5 miljarder kronor för ett sådant försök, och Apple levererar bekvämt det mesta av summan genom denna affär. Samtidigt investerar Google i LG Display också ca 80 miljoner kronor för att säkra LCD paneler för kommande telefoner. OLED-paneltillförseln är stram för tillfället, med Samsung (den största tillverkaren överlägset med 95% marknadsandel) säljer främst till sin egen smartphone-arm tillsammans med Apple.